Zichtbaarheid op de werkvloer, onderdeel worden van een pand, gewaardeerde collega voelen van Asito én van onze opdrachtgever, dat maakt onze schoonmaakkrachten trots!
Afgelopen half jaar ben ik het land in geweest om in gesprek te gaan met onze schoonmaakkrachten en hun leidinggevenden. Over wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze zich voelen. Waar ontlenen zij hun trots in het werk aan? Al deze verhalen staan gebundeld in het Asito witboek dat binnenkort uitkomt, gezien vanuit alle lagen van de organisatie. Maar de gesprekken hebben ook veel met mij gedaan, dragen bij aan mijn gevoel van trots.
Trots
Het eerste verhaal dat we ophaalden was het verhaal van Jeroen. Jeroen vertelde hoe zijn Asito kleding een harnas vormde. Hoe hij zijn stappen heeft gezet, hoe hij zijn eigen identiteit weer gevonden heeft en hoe hij nu een isoleercel kan schoonmaken zonder angst te voelen. Een heel heftig begin waarbij ik mij heb afgevraagd wat maakt dat Jeroen zijn verhaal wil delen. De openheid, het vertrouwen om anderen de kans te geven die hij ook heeft gehad. Werk, als opstap om je eigen identiteit te hervinden, de motivatie van Jeroen. Hoe mooi is dat?
En zo volgden vele verhalen. Wat mij daarin vooral bijblijft is het belang van het geheel, de samenwerking, de keten. Onze medewerkers zijn niet alleen trotse collega’s van Asito die het fijn vinden dat er naar ze geluisterd wordt. Nee, het zijn daarnaast ook nog eens collega’s van onze opdrachtgevers. Men voelt zich even verbonden met Schiphol, het Ministerie, de Brandweer, het Provinciehuis, het Ziekenhuis of het Akoesticum. Niet als schoonmaakkracht, maar als collega, als mens. Ongeacht afkomst, niveau of arbeidsbeperking.
Visie op inclusief ondernemen
En dan ligt daar een boek vol boeiende verhalen, onze visie op inclusief ondernemen en onze uitdagingen hierin. Een boek vol trots welke voortkomt uit verbinding. Uit al die mooie, persoonlijke maar vaak ook moedige verhalen van onze collega’s. Verhalen die we door vertellen om ook andere organisaties te stimuleren en helpen inclusiever te worden. Ervaringen die we meenemen in gesprekken met het Ministerie, het UWV en gemeenten om inclusief ondernemen mogelijk te maken.
Ons Asito witboek, een oproep aan de politiek en andere organisaties, om inclusiviteit wél op de (politieke) agenda te zetten.