Praktijkschool leerlingen

Op weg naar een inclusieve Universiteit

Wat hebben Universiteit Utrecht, Asito en de Praktijkschool met elkaar gemeen?

Alle drie bereiden de student voor op participatie in onze samenleving door te leren en ontwikkelen. De Universiteit op kennis en competenties, de praktijkschool op vaardigheden en ervaring.

Een mooie combinatie om inclusief werkgeverschap vorm te geven. Vanuit die gedachte gingen we in januari 2017 met elkaar in gesprek over de inclusieve Universiteit. Universiteit Utrecht wilde graag invulling geven aan inclusief werkgeverschap. Zo kwam de vraag bij Asito wat wij hierin kunnen betekenen, en gingen we gezamenlijk kijken welke doelgroep het beste bij de Universiteit past.

Inclusieve Universiteit

De Universiteit is op zoek gegaan naar extra werkzaamheden die uitgevoerd kunnen worden. Daarna heeft Asito gekeken welke begeleiding noodzakelijk is en hoe de financiering van het project in elkaar zit. We kwamen uit bij het bieden van een stage / opleiding voor praktijkschooljongeren. De laatste 2 jaar van de opleiding gaan ze stage lopen en dan uitstromen naar een betaalde baan in de schoonmaak. Nadat alles in kannen en kruiken was, volgde de grote uitdaging. Hoe krijgen we 4 of 5 leerlingen enthousiast voor het schoonmaakvak?

Praktijkschool

Zo organiseerden we in samenwerking met het Pouwercollege, de Normaalste zaak, Universiteit Utrecht en Asito op 23 juni een kennismakingsmiddag. Een zevental leerlingen kwamen, sommigen met ouders, om te kijken wat het vak van een schoonmaker eigenlijk inhoudt. Onder de indruk van de innovaties en de nieuwe manier van schoonmaken waren direct al 3 leerlingen super enthousiast. Bij de rest moest het eerst even landen.

Na de zomervakantie beginnen vijf leerlingen van de praktijkschool met een stage bij de Universiteit. Drie dagen in de week gaan ze in de praktijk leren schoonmaken. Eén dag gaan ze naar de praktijkschool en de andere dag volgen ze diverse schoonmaakvakopleidingen. Binnen twee jaar zijn ze dan klaar voor een betaalde baan als schoonmaakkracht.

Mooi om te zien hoe wij door deze verbindingen tot stand te brengen de meest kwetsbare leerlingen in praktijk het vak mogen bijbrengen. Uiteraard komen we ook bij de start kijken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn