wajong

Wajong en een vaste baan door eigen initiatief, flexibiliteit en doorzettingsvermogen!

Aan het woord is Robert, 28 jaar, vloerenspecialist bij Asito.

“Al op mijn vijfde werd ik gediagnosticeerd met PPD NOS. Een diagnose wajong die mij mijn hele leven achtervolgt en waar ik nu eindelijk een beetje afstand van kan nemen.”

Schooltijd

Na mijn lagere school ben ik SDV Sport, Dienstverlening en Veiligheid gaan doen op het VMBO. De goede begeleiding van mijn moeder, die als ambulant begeleider heel goed wist hoe zij met mij om moest gaan, heeft me zo zelfstandig mogelijk gemaakt. Ze leerde me zelf structuur aan te brengen en hoe om te gaan als ik overprikkeld raak.

Na mijn VMBO ben ik de opleiding helpende op het MBO gaan doen. Met drie jongens in de klas hebben we vreselijk veel lol gehad en ik wilde graag de zorg in. Door niveau 2 rolde ik makkelijk heen en wilde een vervolgopleiding doen in maatschappelijke zorg niveau 3. Daar liep ik voor het eerst spaak. Na een half jaar stopte ik en samen met het ROC van Twente heb ik gekeken wat echt bij mij past. Daar kwamen 3 drie dingen uit: Beveiliging, Maatschappelijke zorg en Leisure & Hospitality. Alle drie de opleidingen heb ik geprobeerd maar uiteindelijk ben ik door privé omstandigheden gestopt. Eind 2015 overleed mijn opa met wie ik een hele hechte band had. Ik besloot bij mijn oma te gaan wonen en door de opgelopen achterstand op school en te weinig steun van school ben ik gestopt.

Moeilijke periode

Deze hele situatie heeft gemaakt dat ik in 2016 in een depressie belandde. Ik heb een jaar bij huis gezeten en zorgde voor mijn oma. Zij is uiteindelijk in 2017 overleden. Toen vertelde mijn tante Karin die als voordame bij Asito werkt dat er een vacature was voor 32 uur per week bij Asito. Het ging om een fabriekstaak in de schoonmaak. Eigenlijk moest ik zorgen dat de hal er opgeruimd bij lag, de toiletten schoon waren en alle hand en span diensten daaromheen. Na een gesprek kon ik beginnen met een contract voor een half jaar bij Asito.

Mijn Wajong en PDD NOS kwamen in dat gesprek niet aan de orde en ik dacht dat ik dit werk prima zelfstandig kon doen. Ik had drie aanspreekpunten in de fabriek maar na een half jaar liep het toch spaak. We begrepen elkaar gewoon niet. Ik raak snel overprikkeld en om dat te voorkomen breng ik veel structuur aan in mijn werk. Dat heb ik ook nodig. Telkens als ik de werkzaamheden voor de dag had ingepland kwam er iets tussen door en uiteindelijk hebben we besloten dat het beter was als ik ergens anders zou gaan werken. Zo kwam ik terecht bij het ROC Van Twente.

Gewaardeerd worden

Bij het ROC voelde ik me heel erg op mijn gemak. Ik had een collega van Asito waar ik nauw mee samen werkte en waar ik mee kon overleggen. Het was jammer dat het alleen tijdelijke vervanging betrof maar al snel hoorde ik van een samenwerking tussen het ROC en Asito. Zij willen samen meer banen scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking en hadden hiertoe mooie functies overdag neergezet. Ik kon met nog twee anderen beginnen. In het begin was het hele strakke begeleiding. Omdat iedereen met een arbeidsbeperking verschillend is hebben we ook allemaal een andere begeleiding nodig en ik heb juist ruimte nodig om zelf structuur aan te brengen in mijn werk.

Vertrouwen

Toen Birgit als begeleider kwam kreeg ik die ruimte. Het is fijn dat ze er altijd is als ik haar nodig heb, maar ze kijkt me niet op de vingers. Ik vind het namelijk heel fijn om zelfstandig te werken. Ik begeleid ook graag de medewerkers met een arbeidsbeperking. Dat vind ik leuk en ik begrijp ze goed. Toen ik een aantal maanden in dienst was bij het ROC kwam John, adviseur inclusiviteit van Asito, bij me langs. Hij zag waar ik goed in was en sprak zijn waardering uit. Dat heeft me heel veel goed gedaan.

Een vaste baan

Toen Marthijn, de vaste medewerker van Asito bij het ROC, besloot weg te gaan ontstond daar een vacature bij Asito. Een vaste baan als schoonmaakkracht voor 38 uur per week! John vroeg of ik het zag zitten en ik zei volmondig “ja!”. Ik heb wat omzwervingen gehad in mijn zoektocht wat echt goed bij me past. Nu heb ik een baan in een leuk team en door mij flexibel op te stellen en te laten zien waar ik goed in ben kon Asito voor mij zoeken naar de juiste plek.

“Mijn droom is uiteindelijk toch een opleiding te volgen in de zorg op niveau 3. En misschien als ik de onrust van afgelopen jaren achter mij kan laten dat ik dit over een tijdje nog ga doen. Maar voor nu zit ik heel erg op de juiste plek!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn