De kracht van verwondering

Een benadering zonder vooroordelen

In een wereld vol snelle oordelen en vastgeroeste meningen, is de kracht van verwondering een zeldzame en waardevolle eigenschap. Verwonderen kun je leren, oefenen en uiteindelijk toepassen. De komende weken neem ik je iedere vrijdag mee in zes stappen in het leren verwonderen. Ik leer je de wereld te bekijken door een andere bril.

Verwondering staat open voor nieuwe ervaringen, ideeën en perspectieven. Het is een sleutel tot onbevooroordeelde benadering en creatief denken. In onze huidige maatschappij met toenemende polarisatie en meningen, die op social media als feiten worden gepresenteerd, is het belangrijker dan ooit om te vertragen en te kijken door een andere bril. Verwondering is de sleutel tot een open geest, tot nieuwsgierigheid en tot leren zonder grenzen.

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en verwonderd over de wereld om hen heen. Ze stellen voortdurend vragen, onderzoeken alles met hun zintuigen en staan open voor nieuwe mogelijkheden. Deze onbevooroordeelde blik is essentieel voor leren en groei.

Naarmate we ouder worden, kan de druk van de maatschappij ons ertoe aanzetten om onze nieuwsgierigheid te onderdrukken en onze meningen te verharden. We worden bang om fouten te maken of om onzeker te lijken. Dit kan leiden tot vooroordelen en stereotypen, die onze creativiteit en ons vermogen om te leren beperken.

Verwondering opent de deur tot nieuwe perspectieven

Wanneer we ons verwonderen bevrijden we onszelf van de vastgeroeste kaders van onze eigen mening. We kijken met frisse ogen en staan ​​open voor nieuwe mogelijkheden. De wereld wordt ineens een stuk groter en fascinerender.

Wanneer we ons verwonderen over andere mensen, culturen of ideeën, stellen we ons open voor hun perspectieven. We proberen te begrijpen waar ze vandaan komen en hoe zij de wereld zien. Dit kan leiden tot diepere verbindingen en meer empathie.

Wanneer we ons verwonderen over de wereld om ons heen, stellen we vragen en zoeken we naar antwoorden. Dit kan leiden tot nieuwe ideeën, nieuwe oplossingen en nieuwe manieren van denken. Verwondering is de voedingsbodem voor creativiteit en innovatie.

Wanneer we ons bewust zijn van de invloed van onze eigen normen, waarden en overtuigingen ontdekken we de ruimte die we onszelf hierin kunnen geven. De grenzen die we op basis van onze normen en waarden stellen bepalen ons handelen. Door je te verwonderen en te laten verleiden je mening te verrijken met het perspectief van een ander, ontstaat ruimte voor anders handelen.

Verwondering is een krachtige tool die ons kan helpen om de wereld met frisse ogen te bekijken. Het is een sleutel tot onbevooroordeelde benadering, creatief denken en een gezonder leven. Dus ga naar buiten, wees nieuwsgierig en verwonder je over de wereld!

Oefeningen om te leren verwonderen

Aandachtig waarnemen:

 • Focus op één zintuig: Kies een zintuig en richt je aandacht gedurende een paar minuten volledig op de waarnemingen die je met dat zintuig ervaart. Let op details die je normaal over het hoofd ziet. Doe dit bijvoorbeeld met je gezichtsvermogen door naar een object te staren of met je gehoor door naar geluiden in de natuur te luisteren. Schakel waar mogelijk de andere zintuigen uit door bijvoorbeeld je ogen te sluiten of een koptelefoon op te zetten.
 • Tijdens alledaagse activiteiten: Probeer tijdens dagelijkse bezigheden, zoals tandenpoetsen of eten, bewuster te zijn van je zintuigen. Merk de geuren, smaken, texturen en geluiden op die je ervaart.
 • Focus op alledaagse objecten: Kies een alledaags object, zoals een kopje thee of een boom. Besteed een paar minuten aan het aandachtig observeren van alle details. Let op de kleuren, vormen, texturen, geuren en geluiden. Probeer het object te zien alsof je het voor het eerst ziet.
 • Ga naar buiten: Maak een wandeling in de natuur en let op wat je om je heen ziet, hoort, ruikt en voelt. Observeer de kleine details, zoals de patronen op bladeren of de manier waarop het licht door de bomen schijnt.

Vragen stellen

 • Stel jezelf nieuwsgierige vragen: Kijk naar de wereld om je heen met een kinderlijke nieuwsgierigheid. Stel jezelf vragen als: Wat is dit? Hoe werkt dit? Waarom is dit zo? Waarom is de lucht blauw en waarom zijn mensen verschillend.
 • Wees nieuwsgierig als een kind: Kijk naar de wereld met de nieuwsgierigheid van een kind. Stel vragen aan anderen en wees niet bang om domme vragen te stellen.
 • Lees en leer over nieuwe dingen: Door te lezen en te leren over nieuwe onderwerpen, vergroot je je kennis en perspectief. Dit kan leiden tot een gevoel van verwondering over de wereld om je heen.
 • Praat met anderen: Stel vragen aan mensen die je ontmoet over hun leven, hun ervaringen en hun perspectief op de wereld. Luister aandachtig naar hun antwoorden en probeer hun wereldbeeld te begrijpen.

Verwondering is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen met oefening. Hoe meer je aandacht besteedt aan de wereld om je heen en hoe meer je vragen stelt, hoe meer je je zult verwonderen over de schoonheid en het mysterie van het leven.

Naast deze oefeningen zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om te leren verwonderen. Het belangrijkste is om open te staan ​​voor nieuwe ervaringen en de wereld met frisse ogen te bekijken.

Enkele extra tips

 • Ga langzaam: Neem de tijd om te genieten van het moment en je zintuigen te gebruiken.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je leert om te verwonderen. Geef niet op als het niet meteen lukt.
 • Wees open minded: Sta open voor nieuwe ervaringen en perspectieven.
 • Vergeet niet te lachen: Verwondering kan een bron van vreugde en plezier zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn