werkgeluk

Werkgeluk

De kracht van diversiteit. Of je nu schoonmaakkracht of directielid bent, diversiteit maakt gelukkig.

Deze week was het de week van de werkstress, of positief vertaald, de week van het werkgeluk. En dat laatste deed mij direct denken aan de waarde van inclusie. De bijdrage die inclusief of sociaal ondernemen levert aan werkgeluk.

Uit het medewerker tevredenheidsonderzoek 2016 van Asito blijkt dat de energie die Asito steekt in het verbinden van kleurrijke medewerkers en verkleinen of wegnemen van de afstand tot de arbeidsmarkt als zeer waardevol wordt beschouwd en bijdraagt aan het werkgeluk van medewerkers.

Wij zijn gelijk

Tijdens een werkbezoek aan Schiphol merkte ik aan mezelf dat ik alle kleurrijke medewerkers in dezelfde rol zie als dat ik mezelf zie. We zijn samen Asito, wij zijn werknemers en collega’s. Naast vele andere rollen als ouder, kind, vriend(in), broer, zus, sportmaatje of partner delen we ondanks, of misschien wel dankzij, de diversiteit in onze achtergrond het gegeven dat we collega’s zijn. Wij behoren tot eenzelfde groep en op basis daarvan ontstaat er een vorm van vertrouwen, gelijkheid en trots, wij zijn allemaal Asito.

Kracht van diversiteit

Het behoren tot deze groep betekent dat we ons door werk aan elkaar verbinden. Door gebruik te maken van de kracht van diversiteit versterken we de groep. Het maakt het absorptievermogen van de organisatie én ons werkgeluk groter.

De waarde van de rol van “werknemer” is voor mij groot. Ik ontleen er mijn financiële onafhankelijkheid aan, mijn zelfstandigheid. Het brengt ook structuur in mijn leven, ik mag mezelf ontwikkelen en leren. Ook mag ik sociale verbanden aangaan, ik mag trots zijn op mezelf. Voor mij is de rol van werknemer en collega een heel belangrijke rol.

Voor iedereen is dit een belangrijke rol, of je deze hebt of (nog) niet. Organisaties worden bijna gedwongen om aan bepaalde groepen meer aandacht te besteden, de focus op het integreren van deze groepen te leggen. Niet omdat we daarvoor beloond worden, maar gestraft dreigen te worden als we dat niet doen. Inclusie betekent voor mij dat iedereen mee mag doen, we aan alle groepen aandacht besteden en niemand buiten sluiten. Daar wil ik mij hard voor maken. Ik heb ervaren dat inclusiviteit mijn werkgeluk bevordert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn