Syrische vluchtelingen

De reële dromen van Syrische en Eritrese statushouders

Hoe reëel zijn de dromen van statushouders?

Schoonmaakkracht als opstapbaan naast inburgering. Een mooi initiatief dat een enorme impact heeft op de ontwikkeling van de Syrische en Eritrese statushouders.

Dat is wat onze nieuwe medewerkers, taalaanbieders en gemeenten als MeerWaarde benoemen van onze samenwerking. De taalontwikkeling van de mensen die parttime werken of participeren stijgt sneller dan die van andere mensen uit de taallessen. Het sociale netwerk dat vaak bestaat uit landgenoten uit het land van herkomst en medeleerlingen uit school wordt ineens uitgebreid met collega’s. Men leert zelfstandig te reizen buiten de bekende routes en leert fietsen. En wij krijgen er blije en gemotiveerde medewerkers voor terug.

Samenwerking Droomparken

In 2016 is Asito bij Droomparken in Breskens begonnen met de inzet van statushouders op de bungalow parken om Inclusiviteit vorm te geven.  Na een succesvol eerste jaar werd in 2017 gestart met een nieuwe groep en besloten we in overleg met Droomparken te starten in Spaarnwoude en nu dus ook in Buitenhuizen.

Statushouders

Zo kwam ik in gesprek met een zestal Syrische en Eritrese statushouders in Velsen Zuid over hun dromen. “Hoe zie je de toekomst” was een lastige vraag, maar “wat wil je worden” kon iedereen beantwoorden. Boer, visser, vrachtwagenchauffeur, bulldozerchauffeur, pakketpostchauffeur en schoonmaakkracht waren de antwoorden.

Niet buitensporig zou ik zeggen. Ook de vraag “wat heb je nodig” was niet heel complex. Taal! Dat was de eerste prioriteit, en daarnaast ook werktempo. Want dat ligt nog wel wat hoog hier, maar daar komen we wel. De droom over een fulltime baan, voor zichzelf kunnen zorgen en Nederlanders leren kennen is niet zo gek. Zo maar een voorbeeld van mooie gesprekken met een zestal mannen die besloten hebben iets van hun leven in Nederland te willen maken.

Integratie en participatie

De eerste drie jaar in Nederland zijn zo bepalend voor de toekomstige integratie. Leren werken, uitbreiden van het sociale netwerk, naast de taal leren is een lastige opgave. Maar wel een belangrijke om een stap voorwaarts te maken in integratie en participatie in de samenleving.

Voor werkgevers die hierin willen investeren een lastig traject. Want hoe krijg ik de taalopleiding afgestemd op de werktijden en hoe zit het dan met de gemeente en de begeleiding. De statushouder heeft de regie maar begrijpt hij of zij ook het belang. Zijn er eigenlijk wel jobcoaches die zich richten op culturele diversiteit ter ondersteuning van statushouders en werkgevers? Allemaal elementen waar werkgevers tegen aan lopen bij (betaalde) participatie van nieuwe statushouders.

Arbeidsmarkt

Toch is het een noodzakelijke stap voor werkgevers om nu te zetten. Nu spreek ik statushouders met hoop, dromen, verlangens en een hele boel energie. Energie die onze arbeidsmarkt goed kan gebruiken. Energie die omgezet kan worden naar integratie in onze samenleving. Een krapper wordende arbeidsmarkt biedt kansen voor iedereen, dus ook voor statushouders. Laten we de handen ineen slaan en deze positieve energie niet verloren laten gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn