Caroline van der Plas (BBB) over Inclusie

In gesprek met Caroline van der Plas over inclusie. Wat verstaat ze daar eigenlijk onder en hoe ziet de Boer Burger Beweging inclusie?

Caroline vertelt; “In Nederland telt iedereen mee, of je nu wit, zwart, dik, dun, gehandicapt, vrouw, man bent. Het moet een soort van normaal iets zijn. Het is raar dat we er over na moeten denken en dat het niet zo is. Zo moet je worden opgevoed.”

Dilemma rondom Inclusie

Maar de aanpak van inclusie kent ook risico’s volgens Caroline. “Je moet niemand uitsluiten. Maar als je dwangmatig inclusief moet worden loop je het risico weer mensen uit te sluiten. Gelijke kansen moeten voor iedereen gelden en niet voor een speciale groep”.

Eigenlijk schetst Caroline heel simpel geformuleerd de dilemma’s waar ook ik tegenaan loop. Ik schreef al eens; “Wat doen we met de hoogopgeleide witte 45+ man in pak”. Mijn haat-liefde verhouding met quota. Ik ben tegen quota maar zie ook dat het quotum arbeidsbeperkten heeft bijgedragen aan bewustzijn en gedragsverandering, en meer plaatsingen op de reguliere arbeidsmarkt. In het één op één gesprek dat ik naast de video nog met Caroline mocht hebben benoemde ze dat ook. De vraag of we deze gedragsverandering niet op een andere manier teweeg kunnen brengen.

Gedragsverandering

Feit is dat we gedragsverandering nodig hebben om een inclusievere arbeidsmarkt te krijgen. En hoe we dat bereiken zijn de meningen over verdeeld. Mooi om dit gesprek met de Boer Burger Beweging te mogen voeren en ik hoop ze nog vaak terug te zien in de kamer om bij te dragen aan een inclusievere arbeidsmarkt.

Kijk hier de het hele interview (4:55 minuten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn