Werken met een beperking

Ontwaakt uit een coma… en dan?

Ontwaken uit een langdurig coma en ontdekken dat je korte termijn geheugen weg is. Hoe kom je dan nog aan een baan?

Er zijn van die spaarzame momenten waarin je enorm gegrepen wordt door een bijzondere verbinding tussen twee mensen. In dit geval Cafer die ontwaakte uit een coma, en Maya, ieder met een eigen verhaal.

Cafer Kilic, ooit beroepsmilitair, zelfstandige met een goedlopend bedrijfje. Tien jaar geleden betrokken bij een zeer ernstig auto ongeluk waar hij zich helemaal niets meer van kan herinneren,en ook nooit meer gaat herinneren. Een jaar uit zijn leven is hij kwijt. Cafer belandde in een coma die uiteindelijk drie maanden duurde. Er was geen enkele hoop en het ziekenhuis besloot de apparatuur te ontkoppelen, de huisarts vroeg om nog één week. Een paar dagen later ontwaakte Cafer heel langzaam uit een diepe en verwoestende coma. Zijn vrouw en twee tienerdochters aan zijn bed.

Revalideren

Tien jaar heeft het hem en zijn gezin gekost om uit dat enorme dal te komen. Leren lezen, praten en begrijpen in twee talen, maar het dialect van zijn moeder begrijpt hij niet meer. Alle herinneringen van vroeger zijn even levendig als altijd, maar zijn korte termijn geheugen is ernstig aangetast, herinneringen aan de afgelopen tien jaar heeft hij niet echt. Het wordt niet meer opgeslagen. En zeker voelt hij emoties, maar anders dan voorheen. Hij voelde wel dat hij niet stil kan zitten, wat om handen moet hebben, wil werken. Maar overal werd hij afgewezen, sollicitatie na sollicitatie. Tot hij op een avond met zijn vrouw de stoute schoenen aantrok. Daar, een eindje verderop in de straat, staat iedere avond een auto van Asito voor de deur. Als we daar nou eens samen aan de bel gaan.

Werken

Zo stonden ze samen bij Maya van Limbeek in de keuken. Maya, ooit gevlucht uit Bulgarije met een eigen ongelooflijk verhaal, bood ze een bak koffie aan. Aan de keukentafel deden de heer en mevrouw Kilic hun verhaal. Een gesprek dat Cafer zich nu niet meer kan herinneren, hij is het kwijt. Cafer had geen uitkering, zijn vrouw werkt fulltime, maar hij wilde zo graag! Hij raakte Maya diep, we moeten toch iets voor hem kunnen doen, dacht ze.

Zo ging Maya op zoek, naar een plekje in onze maatschappij waar Cafer weer mee kan doen. En zo maakte ze zich hard voor Cafer, ondanks zijn beperking een zeer intelligente man. Moet je voorstellen, een voormalig militair, de sterke man waar het gezin op kon leunen, wil zorgen voor zijn gezin die tegen mij zegt dat hij zo blij van zin is omdat geleerd heeft uitsluitend naar de toekomst te kijken.

De toekomst

De toekomst waarin hij werkt bij Asito, meedoet in de samenleving en een vrouw en twee dochters heeft die blij zijn met zijn lach op zijn gezicht. Die voor hem zorgen, die hij voor zich laat zorgen, omdat hij niet anders kan. Zoveel acceptatie en berusting en tegelijkertijd wilskracht. Hij vertelde mij wat zijn coma met zijn gevoel heeft gedaan, hoe hij voelt, wat hij voelt en hoe dat veranderd is. Hij laat mij zien wat een coma doet met het geheugen en waar het hem zo in beperkt.

Maar bovenal laat hij mij zijn veerkracht zien, zijn liefde voor vrouw en kinderen en zijn dankbaarheid voor zijn kans. Zijn leven gedwongen vanuit een ander perspectief te leven heeft hij geleerd  geluk te  vinden en naar de toekomst te kijken.

Zo mocht ik tijdens een gesprek met beiden samenvatten hetgeen Maya voor hem heeft gedaan betekent. Hoe bijzonder het is. De persoonlijke drive van Maya, de mogelijkheden en vrijheid die Asito hierin biedt, het begrip van vestigingsmanager Herman. Dat zijn de ingrediënten voor echte VERBINDING!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn