Werken met psychische beperking

Ik vond mijn identiteit terug

Je identiteit terug vinden. Het lukte mijn collega Jeroen.

”Heel langzaam vond ik mijn eigen identiteit terug. Ik durfde in het begin mijn naam niet te zeggen, het was meneer Asito of de jongen die schoonmaakt. Ik wilde niet die Jeroen die bij Dimence loopt zijn. Ik heb Jeroen terug moeten vinden en daar heb ik van Asito de gelegenheid voor gekregen. Heel langzaam kan ik dat Asitoharnas af doen. Ik kan hier mijzelf zijn. Nu ben ik weer Jeroen.”

Heel even werd ik stil. Jeroen vertelde in al zijn openheid hoe belangrijk participatie en werk voor hem is om beter te worden. Hoe hij begon in een harnas en uiteindelijk zijn identiteit terug vond. Begin van het jaar zocht de trajectbegeleider van Dimence contact met onze projectleider Margriet omdat ze een participatieplek zocht voor Jeroen. Jeroen was aardig op weg om zijn leven weer op te pakken naar een zeer depressieve periode. Nog niet in staat om betaald te werken maar in het belang van zijn behandeling zou het goed zijn dat hij een zinvolle dagbesteding zou opbouwen met zicht op een betaalde baan.

Rugzakje

 “Ik heb een rugzakje. Daarvoor ben ik onder behandeling bij Dimence. Nu maak ik er ook schoon. Toen ik net begon bij Asito was mijn Asitoshirt mijn harnas. Ik kon niet afkomen van het gevoel dat ik Dimence ben, één van de cliënten. Dus ik heb me heel erg verschuild achter Asito. Wanneer ik de isoleercel moet schoonmaken, denk ik soms: Shit hier had ik ook kunnen zitten. Dan dwing ik mezelf heel erg aan de Asitonaam op mijn borst te denken. Ik zit niet meer in die situatie. Ik ben Asito nu!”

Jeroen heeft twee keer een half jaar een werkervaringsplaats gehad, of een proefplaatsing. Veel langer dan UWV en gemeenten normaliter toestaan. Maar het was nodig. Jeroen had het nodig om zichzelf terug te vinden, zijn harnas af te doen en zijn identiteit terug te vinden.

Begeleiding

“Heel langzaam en stapsgewijs kwam ik bij Asito binnen. Ik moest heel erg wennen. Er zijn veel handelingen die je in een korte tijd moet begrijpen en ik heb last van verwerkingssnelheid. Ik kan niet alles tegelijk. Als je me vijf dingen achter elkaar zegt, ben ik de eerste drie alweer vergeten. Je moet het mij heel rustig brengen, dat hebben ze ook gedaan. Als er iets mis ging bleven al mijn collega’s rustig. Ze hebben geduld met mij. Ik had niet verwacht dat wanneer ik iets tien keer verkeerd doe niemand dat iets uit maakt. Na een jaar ben ik nog steeds aan het leren en dat kan.”

In het begin was de begeleiding van Jeroen heel intensief. Daar waren zelfs 4 leidinggevenden bij betrokken. Allemaal met hun eigen kracht en Jeroen had ze alle vier nodig om uiteindelijk zelfstandig te kunnen werken.

 “Ik merk niet zo veel meer van de begeleiding. Ze letten wel op me en ze weten waar ik ben. En dat weet ik, maar ik zie ze eigenlijk niet. Ik zal wel altijd zo iemand nodig hebben. Iemand die op me let en er voor me is.”

Allround

“Ze hebben mij een beetje allround opgeleid. Ik ben begonnen met kantorenschoonmaak, toen cliëntenkamers, gesloten afdelingen en toen vloeronderhoud. Waar ze mij nodig hebben sturen ze mij naar toe. Soms hoor ik pas een uur van te voren waar ik naar toe moet, dat kon vorig jaar niet. Ik vond het in het begin ook moeilijk om te schakelen tussen kantoren en cliëntenkamers, dat gaat nu prima.”

Maar de allround opleiding van Jeroen gaat verder dan alleen de opleiding in werkzaamheden. Jeroen reist inmiddels ook tussen verschillende locaties in Almelo en Zwolle. Ook dat was in het begin lastig. Autorijden was een extra belasting maar die kon hij aan.

Een betaalde baan

“Ik heb vrijdag een examen basisopleiding vloeronderhoud. Ik heb deze week vrij gevraagd om te leren. Dit is de eerste keer dat ik vrij heb gevraagd sinds ik voor Asito werk. Ik ga mijn best doen om het te halen. Ik heb een goede basisopleiding gehad. Des te dichter ik bij vrijdag kom, des te meer vertrouwen ik krijg dat ik het ga halen.”

 “De opleiding zelf is 80% praktijk en 20% theorie. Je leert hoe je op een goede wijze de vloer moet onderhouden zodat je dat in de praktijk kunt toepassen. Ik vind de praktijk soms moeilijker dan de theorie. Theorie is gewoon stampen. In de praktijk heb je al snel twintig handelingen die je allemaal goed moet doen. Dat vind ik nog steeds moeilijk soms. Als ik het examen haal, kom ik in dienst bij Asito. Dan hoef ik geen stage meer te lopen. Ik wil dat heel graag. Ik ben Asito en ik wil echt bij Asito komen werken. En ik wil van mijn uitkering af.”

En toch  had die betaalde baan veel voeten in de aarde. Jeroen, die iedere dag begeleiding nodig heeft, het tempo van een reguliere schoonmaakkracht niet haalt maar het zo verdiend om een baan te krijgen. Asito heeft de keuze gemaakt, omdat er volgens de uitkeringsinstantie geen recht op een verminderde loonwaarde bestond, hem toch in dienst te nemen. Als volwaardig schoonmaakkracht.

Trots

 “Ik vind schoonmaken dankbaar werk, door feedback die je krijgt en iedereen is altijd blij dat je er bent. Als ik een hele smerige toiletpot zie, die echt heel vies is; dan maak ik hem schoon. Wanneer ik dan weg ga, dan is het toilet zo schoon. Dan denk ik: “Dat heb ik toch weer mooi gedaan.”.

Anderhalf jaar later heeft Asito ingeschreven op de best practice award van de code verantwoord marktgedrag en Jeroen nam met zijn verhaal vol trots de eerste prijs in ontvangst.

De foto is de eerste foto van Jeroen in 6 jaar tijd, gemaakt op het moment dat ik hem sprak. Iemand zonder identiteit kun je niet op de foto zetten” zei Jeroen, maar ging vol trots voor de camera staan.

Kijk hier ook de film van Jeroen terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn