Van schoonmaakkracht tot Objectleider & Opleider

Het persoonlijke verhaal van collega Karin Heun is een zoektocht naar drijfveren gecombineerd met ontwikkeling en enthousiasme voor het schoonmaakvak en voor mensen. Een traject van 18 jaar binnen Asito.

Van schoonmaakkracht tot leidinggevende

Begonnen als zo velen binnen ons familiebedrijf als schoonmaakkracht ontwikkelde Karin zich al snel tot voorvrouw. De dagelijkse planning, aansturing en vraagbaak op de werkvloer van de collega’s lag Karin wel. En ondertussen; keihard meewerken; “zo doen wij dat in Groningen, schouders eronder!”.

Maar dat het aansturen Karin goed af ging had ook de leidinggevende van Karin wel in de gaten en zo werd ze, via assistent objectleider, objectleider in de kop van Nederland. Maar na jaren begon het toch weer een beetje te kriebelen. Maar wat dan? Toen haar collega regio opleider ziek werd zag Karin een kans. Het opleiden van mensen tot schoonmaakkracht leek haar wel wat, en zo gezegd zo gedaan.  

Praktijk opleider

Karin kwam via onze klant, Stichting Onderwijs Groep Noord, in aanraking met de praktijkschool in Winsum. “Leerlingen krijgen daar in het laatste jaar de kans om het vakdiploma schoonmaak te behalen”. Karin ging lessen verzorgen op school. Niet alleen aan de leerlingen maar ook aan de leerkrachten.

Het in de praktijk leren schoonmaken past goed bij de leerlingen van VSO-PRO leerlingen. In Winsum start nu een tweede groep. “De leerlingen zijn speels, hebben veelal een motorische beperking en zitten wel echt in de pubertijd. Maar ik merk dat vreemde ogen dwingen en tijdens de lessen heb ik hier helemaal geen last van. In tegenstelling tot de lessen die de leraar geeft, dan reageren ze toch anders”.

Werkplein Ability

“De zoektocht naar personeel is echt wel een ding hier in het verste Noordelijke puntje van het land. Op alle mogelijke manieren probeer ik mensen te enthousiasmeren voor het schoonmaakvak en zo kwam ik ook bij voormalig SW bedrijf Ability terecht. We kwamen in gesprek en al snel werd mij de vraag gesteld of ik de medewerkers van Ability niet kon opleiden tot schoonmaakkracht met een landelijk erkend diploma. Met mijn ervaring in het praktijkonderwijs en in werken met de doelgroep moest dat wel lukken.”

En zo kwamen er twee groepen in opleiding. “In overleg met Ability hebben we bepaald dat zes dagdelen voor deze groep echt te weinig is. Het praktijkleren met voordoen, nadoen, uitleggen, nogmaals voordoen, nadoen en dat voor allemaal individueel was iets intensiever dan wat we normaliter doen. We besloten dit in tien dagdelen vorm te geven. Het is minder theoretisch en meer praktijk gericht.”

Het examen is voor iedereen hetzelfde. Tien mondelinge vragen en dan de uitvoer in de praktijk op verschillende vlakken (sanitair, kantoor, moppen en wissen). Karin heeft nog steeds een slagingspercentage van 100%. En daar is ze met recht trots op.

Diploma uitreiking

En zo toog ik op een donderdagmiddag richting Uithuizen om bij de diploma uitreiking van Tosca, Marga, Gea, Emma, Andre, Michaela en Henneke te zijn. Marga schoot me direct aan; “Het was zo gezellig met Karin en we hebben veel geleerd maar ook veel lol gehad.” Uiteraard was mijn eerste vraag “wat heb je geleerd?”

“Vooral wat een goede houding is, hoe ik geen last krijg van mijn rug en hoe ik de doekjes in acht kantjes moet vouwen. Maar we hebben ook eieren van de spiegel gehaald!”. Eieren van de spiegel gehaald? Vraag ik. “Ja, om schoon te maken moet het eerst vies zijn en zo mocht ik een ei tegen de spiegel kapot gooien zodat we deze daarna schoon konden maken”.

Aan Karin vraag ik wat ze zo leuk vindt aan deze groep. “Vooral de sfeer vind ik erg leuk, en de enorme drive bij de mensen om een diploma te halen. Marga liep alle trainingsdagen alleen maar te stralen, en kijk haar nu eens! De motivatie van deze groep is echt ongekend.”

Langzaam druppelen hele families binnen. Ouders, partners, broers, zussen en kinderen, iedereen is welkom vandaag. Zelfs de Asito schoonmaakkracht van het jaar Gré Ottens is er bij. Er is taart, een speech, er worden foto’s gemaakt en iedereen bekijkt trots zijn diploma en cijferlijst. Ik kijk even op zij en zie een stralende Karin met prachtige kleurrijke kettingen voor zich om tafel. Een kadootje van Marga.

Van schoonmaakkracht tot opleider

Karin laat zien dat door je hart te volgen en je in te zetten voor een ander, je mooie dingen kunt bereiken. Schoonmaakkracht is voor veel van mijn collega’s niet het eindstation maar het begin van een mooie loopbaan. En nog steeds zie ik dagelijks collega’s groeien in hun werk, richting begeleiding van collega’s en ontwikkelingen van zichzelf.

2 gedachten over “Van schoonmaakkracht tot Objectleider & Opleider”

  1. Ik kan Karin al zolang ze voor asito werk. Karin is oprecht en recht door zee. Maar vooral een rots in de branding voor klant collega’s en voor haar personeel. Niets is haar teveel. Zelfs als ze haar midden in de nacht zouden bellen, dan staat ze er.
    Kortom gezegd. Goud waard

  2. Leonore, wat heb je dat prachtig geschreven.ik ken karin als mijn ol. Erg goed, we hebben samen een intense tijd gedeeld, dmv werk maar ook halve finale en finale.
    Karin is een drijvende kracht achter velen hier, ze staat dag en nacht voor iedereen klaar en niets is haar te veel. Ze is een voorbeeld voor velen. Als er iemand asito ademt dan is zij het. Ik, als asito schoonmaakkracht van het jaar, ben vooral erg trots op haar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *