Ik zie, ik wil zien, wat ik niet zie

De start van een nieuwe deep-dive. Drie jaar geleden begon ik voor mezelf met IN door Leonore Nieuwmeijer. Mijn eigen bedrijf waar alles voor mij in samenkwam. Maar als je doet wat je deed krijg je wat je kreeg. Mijn opdrachten begonnen steeds meer op elkaar te lijken. Meer van hetzelfde en langzaamaan voelde ik mijn energie wegsijpelen. Terwijl ik voor mezelf ben begonnen omdat ik verschil wil maken, een steen wil verleggen en inkomen zeker niet op nummer 1 staat.

Maar niet alleen door het type opdrachten. Ook op het vlak van inclusie volgen ontwikkelingen elkaar snel op. Daar waar het 5 jaar geleden ging over mensen met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt hebben we het tegenwoordig steeds vaker over beleid en wetgeving rondom gender, LHBTQI, vrouwen aan te top en mensen van kleur. Maar wie ben ik in deze ontwikkelingen, waar ligt mijn kracht en waar kan ik een goede bijdrage leveren aan een inclusieve arbeidsmarkt?

Mijn zoektocht

Tijdens mijn zoektocht heb ik in december 2022 het besluit genomen dat ik de bestaande samenwerkingen per 31 maart opzeg. Met een beetje pijn in het hart vind ik het ook wel heel spannend. Want ik heb er nog geen concrete opdrachten voor terug. En dat kan ook niet, want als ik niet weet waar ik voor sta, hoe moet een ander dat dan weten?

Afgelopen maanden ben ik weer gaan doen wat ik leuk vind. Ik ben me gaan verdiepen in onderwerpen omdat ze me interesseren en niet omdat een opdrachtgever dat vraagt. Misschien hebben jullie het al wel gemerkt op Linkedin 😉

Beweging als basis van verandering

Ik zie dat mijn interesse in sport en beweging terugkomt. Omdat daar mijn ervaring en een stuk van mijn hart ligt, maar ook omdat ik er van overtuigd ben dat fysieke activering bijdraagt aan een gezondere mindset. Ik ondervind dat zelf dagelijks aan den lijve. Sinds twee jaar loop ik gemiddeld 13.500 stappen per dag (nu sporten voor mij helaas geen optie meer is) en als ik creatief wil denken of ergens mee zit werkt mijn brein beter als ik wandel.

Inclusie

En dan de ontwikkelingen op het vlak van inclusie. Ik voelde me steeds minder thuis bij de onderwerpen zoals ik ze tegenkom. Het gaat vaak over beleid, visie, strategie, implementatie en onderzoeken. Tot ik mezelf de vraag stelde waar inclusie voor mij over gaat.

Inclusie gaat over “mij”. Wat kan ik anders doen om een ander welkom te heten. Hoe kan ik een stap zetten richting de ander en een ander voldoende comfort bieden een stap te zetten richting mij. Veranderingen beginnen niet bij organisaties of plannen en beleid, veranderingen beginnen bij mensen, bij individuen. Als ik verander en mensen in mijn omgeving veranderen dan verandert pas een cultuur.

Wat kan ik doen

Mensen ervaren mij in de eerste kennismaking vaak als open, enthousiast, warm en geïnteresseerd. Maar ook als veel, overweldigend, direct en energiek. En dat schrikt soms mensen af. In plaats van een stap vooruit deinzen ze terug, of zetten zelfs een stap achteruit.  Vanuit de gedachte “ik ben wie ik ben” blijf ik dezelfde benadering kiezen. En op basis van de reactie bepaal ik de vervolgstappen. Maar ben ik wel uitnodigend genoeg naar de ander om te kunnen zijn wie hij of zij is? Bied ik wel voldoende ruimte en comfort? En kan ik heel dicht bij mezelf blijven en toch een andere benadering kiezen?

Introspectie

Zoekende naar de balans hierin spar ik samen met mijn goede vriend Sander Haas die mij als geen ander kent, Inclusie zielsverwant Sanne Giesen en creatief denker Loes Heerink. We hebben goede gesprekken over inclusie en waar inclusie over gaat. Ze houden me een spiegel voor en stellen kritische, soms heel persoonlijke en confronterende, vragen.

Zo worden de contouren van mijn toekomst steeds duidelijker en komende weken verder uitgewerkt. Binnenkort nemen we (ja we) jullie mee in onze visie op inclusie en gaat Inclusief Nederland misschien wel op de schop. Ondertussen kun je mijn zoektocht volgen in de grote verscheidenheid aan onderwerpen die ik deel op Linkedin.

Maar …. ik zie, ik wil zien, wat ik niet zie.

Dus heb je tips voor mij om me verder in te verdiepen, wat moet ik echt nader onderzoeken of heb je een tip voor een nieuwe opdracht, laat het me dan weten.

Twitter
LinkedIn