Duurzame dinsdag

Happy Tosti wint Duurzame Dinsdag prijs

Happy Tosti wint in 2017 de sociale innovatieprijs tijdens Duurzame Dinsdag. Ik ging met Wibe en Sam in gesprek.

Ieder jaar worden op de eerste dinsdag van september de Duurzame Dinsdagprijzen uitgereikt. Sinds twee jaar is hier, naast de milieuprijzen, ook een prijs voor sociale duurzaamheid bij, in het leven geroepen door Asito. Dit jaar won Happy Tosti deze prestigieuze prijs. Onderdeel van deze prijs is ook de helpende hand bij allerlei duurzaamheidsvraagstukken.

En zo ging ik met collega John Verpoort op een mooie vrijdagmorgen op weg naar Sam Holtus en Wibe Smulders om met hen in gesprek te gaan over de start van de sociale onderneming door Sam en Jasper Kool en Wibe die zich al snel aansloot. Een trots drietal waarbij ik met twee in gesprek mocht gaan over de vele uitdagingen van ondernemen.

Participatiewet

Sam kende ik omdat we samen het interview  ‘samen voor meer banen’ hebben gedaan. Toen was ik al onder de indruk. Twee jonge ondernemers die besluiten na hun opleiding sociaal te gaan ondernemen, met de meest moeilijke maar tegelijkertijd ook meest dankbare doelgroep, mensen met een arbeidsbeperking. Vooral gericht op alle kansen die dit biedt, de belemmeringen nemen we wel weg op het moment dat ze er zijn.

Maar een nieuw concept ligt ook altijd onder een vergrootglas. En juist daarover zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Een organisatie starten met allemaal contracten voor bepaalde tijd, heel logisch, we moeten toch weten wat aan elkaar hebben, of het werk en de organisatie past en vooral wie er echt gelukkig wordt van werken bij Happy Tosti. Maar na twee jaar komt er een keuzemoment. Wat is een goed bedrijfsmodel, wat is een goede verhouding vast/flex en hoe maak je die keuze?

Keuzes waar Sam en Wibe inmiddels voor staan. Moeilijke keuzes waarbij ook mensen met een arbeidsbeperking niet altijd kunnen blijven. Dit wringt in een sociaal hart, we kunnen ze toch niet weer naar huis sturen? Gelukkig lukt het tot nu toe alle medewerkers die geen contract voor onbepaalde tijd krijgen elders te plaatsen. Niet thuis op de bank maar ergens anders. Vanuit het perspectief dat een meer reguliere omgeving passend is voor een medewerker of omdat er andere keuzes gemaakt moeten worden.

Sociaal Ondernemen

Ik zag oprecht een spanningspunt bij de jonge ondernemers. Ik zag hoeveel alle individuele medewerkers voor hen betekenen maar ik zag ook de noodzaak om bedrijfsmatige keuzes te maken die niet altijd even leuk zijn. Dus hebben we vooral gesproken over de ‘hoe’ vraag. Wat kun je voor medewerkers betekenen waarvan je afscheid neemt. Hoe bouw je een keten van werkgevers om doorplaatsing te realiseren tot het moment dat de medewerker wel 100% zijn op plek zit en ook dat contract voor onbepaalde tijd krijgt. Hoe borg je dat je in de toekomst ook 100% kunt blijven doorplaatsen.

Ook hebben we het gehad over de media aandacht. Een prachtig concept dat veel media aandacht verdiend, en heeft gehad. Louter en alleen positief, gelukkig wel. Maar wat doe je met communicatie nu je ook afscheid moet nemen van mensen? Wat doe je met vragen over gebruik van PGB gelden? Sam en Wibe kunnen alles uitleggen en toelichten zonder de enorme drive uit hun ogen te verliezen.

Twee keihard werkende ondernemers met een geweldige visie op de duurzame wereld. Twee jonge ondernemers die trots vertellen dat Mark Rutte wekelijks een paar keer koffie komt halen bij hun Happy Tosti. Twee trotse mannen die met hun teams geweldige Tosti’s maken die je op de schommel op kunt eten. Continue op zoek naar de balans van sociaal + duurzaam + ondernemen.

Lees hier meer over Happy Tosti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn