Satushouders

Schoonmaakvakopleiding voor 10 Eritrese Statushouders

Tien enthousiaste Eritrese statushouders, één gemeente met daadkracht en realiteitszin, twee gedreven collega’s met ervaring. De ingrediënten voor een mooie samenwerking.

Paul van der Burg, accountmanager bij Werkgeversservicepunt Zuid-Holland Centraal, zocht eind 2019 contact met Asito om te bespreken of we Eritrese statushouders het vakdiploma schoonmaak kunnen laten halen. Onze objectleidster Indira Sahni begeleidt ook collega Nazrat en heeft ervaring met Eritrese statushouders. Zij bedachten samen het plan om tien statushouders de vakopleiding schoonmaak te laten volgen én het vakdiploma te laten halen. Indira betrok hierbij regio opleider Adinda Venneker en zo ontstond onze op maat gemaakte vakopleiding.

Op bezoek

Hoogste tijd voor een bezoek. Ik meld me op dag 7 van wat een bijzondere vakopleiding is. Collega Adinda legt aan de hand van plaatjes, woorden en het voordoen in de praktijk uit hoe het schoonmaakvak werkt. Ik zie het enthousiasme op de gezichten. Tijd voor pauze, tijd voor een goed gesprek.

Uiteraard ben ik benieuwd waarom Mihret, Semhar, Fireweni, Yekalo, Yerusalem, Rahel, Rehwa, Tesfalem, Brhane  en Abraham zich hebben aangemeld voor dit traject. Of was het toch geen vrijwillige aanmelding? Voorzichtig begin ik met vragen stellen.

In gesprek

Al snel wordt duidelijk dat de motivatie intrinsiek is. Allen zijn vier tot vijf jaar in Nederland, op één na inmiddels met het hele gezin. Ze hebben een woning en de inburgering is afgerond, of bijna afgerond. En het kriebelt.

“Ik wil wat doen, ik wil werken. Van de heel dag thuis zitten wordt niemand gelukkig. Ik wil in contact komen met Nederlanders zodat ik de taal beter leer, en nog beter mee kan doen. Ik wil mijn eigen geld verdienen, ik wil geen uitkering.”

Het lijken sociaal wenselijke antwoorden en als je de bijbehorende blik in de ogen niet ziet zou je sceptisch kunnen blijven. Ik niet. Ik zie de drive, de lust, de wil én de belemmeringen.

“Nederlands is een heel moeilijke taal. Ik weet nog te weinig woorden, ik wil er meer leren”. Wie kan me uitleggen waar het roze doekje voor is, en waar het blauwe, vraag ik terloops? De antwoorden vliegen over de tafel. Vervolgens wordt mij uitgelegd wat stofzuigen en moppen is. Volgens mij zijn ze bijna klaar voor het examen op 27 januari!

Lerend ontwikkelen en samenwerken

Maar we willen als Asito ook graag van dit traject leren. Dus ik begin met de vraag of ze ook iets missen in de opleiding en hoe Adinda het doet. Ze missen niets, maar als ik vertel dat we op andere plaatsen ook wel eens een excursie verzorgen om te laten zien hoe anders schoonmaak in een ziekenhuis is als schoonmaak in een bedrijfspand wil men dat eigenlijk ook wel. Want hoe werkt schoonmaak eigenlijk bij een opdrachtgever?

Ook vraag ik wat de gemeente anders kan doen. Ook daar niet zo veel. De gemeente regelt het aanpassen van de inburgeringslessen zodat we allemaal kunnen. De gemeente regelt het vervoer én is bereikbaar voor vragen. En nee, de gemeente heeft hen niet gedwongen benadrukken ze. 23 januari is de laatste opleidingsdag voor het examen.

27 januari is het moment! En dan? Tjsa, wachten op de uitslag duurt altijd een week of 3, en we willen zo graag het enthousiasme vasthouden. Indira komt met een voorstel. We kunnen een snuffelstage van 3 weken bij Asito inbouwen waarbij ik een buddy systeem maak en iedereen een dag of dagdeel in de week kan meelopen met een vaste medewerker. Ze krijgen dan een goed beeld en het geeft ons de tijd om op zoek te gaan naar een werkervaringsplaats waarin ze leren zelfstandig werken of een betaalde baan.

Het vervolg

Mooi om te zien hoe Indira, met haar drive iets te doen voor kwetsbare medewerkers, wederom een mooie samenwerking opstart. Dank Paul van der Burg en de gemeente Zoetermeer die buiten de lijntjes durft te kleuren om dit gezamenlijk mogelijk te maken. Adinda, bedankt voor je geduld en je uitgebreide voorbereiding welke resulteert in tien enthousiastelingen voor het schoonmaakvak.

Ik kom zeker terug in de toekomst en hoop dan mooie verhalen op te halen hoe het Mihret, Semhar, Fireweni, Yekalo, Yerusalem, Rahel, Rehwa, Tesfalem, Brhane  en Abraham gaat in hun betaalde baan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn