Hoorzitting Eerste Kamer

Een uur lang gingen Jacco Vonhof en ik in gesprek met de Eerste Kamer der Statengeneraal over de effectiviteit van anti-discriminatiewetgeving, de nieuwe rol van Mariëtte Hamer én over het bereiken van verandering. Échte verandering komt van binnenuit en niet uit nog meer wetgeving.

De uitnodiging

Dan valt er ineens op vrijdagmiddag na vijven een uitnodiging op je deurmat met als onderwerp; Uitnodiging openbaar gesprek parlementaire onderzoekscommissie effectiviteit anti-discriminatiewetgeving (POC) Eerste Kamer.

“Wat een eer, wat verwachten ze van me, hoe komen ze bij mij” de eerste vragen die in me opdoemen en waar ik het weekeind mee in ga. Ik bel wat mensen en google wat. Op maandagochtend maak ik een belafspraak met de griffier en bel de directeur en voorzitter van Schoonmakend Nederland. Ik blijk op persoonlijke titel te zijn uitgenodigd. Dat maakt het makkelijker maar ook spannend. Het gaat om míjn mening en míjn ervaring.

Ik blijk uitgenodigd te zijn op aanbevelen van Hans Bosselaar. Als onderzoeker verbonden aan deze POC. Ik ken hem al een paar jaar door zijn onderzoeken naar de Dinges (mijn trouwe volgers weten dat ik hier al eens over geschreven heb).

De voorbereiding

Het besef is gekomen dat ik me moet gaan voorbereiden op de vragen die in de brief vermeld staan. Want wat vind ik er nou eigenlijk van, en welke ervaringen wil ik delen? Tegelijkertijd komt deze uitnodiging in een periode dat seksueel grensoverschrijdend gedrag niet alleen de media en de kamer maar ook het kabinet heeft bereikt. Mariette Hamer wordt aangesteld als regeringsfunctionaris.

Ik besluit een lijstje te maken met mensen die ik wil bellen. Ik hoor dat naast Jacco Vonhof ook Aart van der Gaag en Bart de Bart uitgenodigd zijn en bel wat rond. Met al die info ga ik wandelen, veel wandelen (met een blije hond wegens alle meters die we maken).

Het resultaat

Ik weet inmiddels wat ik wil vertellen. Verandering komt van binnenuit. Wet- en regelgeving zorgt voor bewustwording maar niet voor verandering. Organisaties maken keuzes om aan de wet te voldoen, al dan niet om boetes te vermijden, maar worden niet gestimuleerd om van binnenuit te veranderen.

Als voorbeeld neem ik mijn ervaring van 10 jaar ontwikkeling binnen de schoonmaakbranche. Maar ook de negatieve bijeffecten van de banenafspraak en hoe deze mensen buitensluit. Ook roep ik op om Mariette Hamer een bredere opdracht te geven. Juist zij, die zich al jaren hard maakt tegen discriminatie op de arbeidsmarkt, zou aanbevelingen kunnen doen rondom noodzakelijke organisatieveranderingen.

Wil je terugkijken naar mijn bijdrage, dat kan onderstaande link terugkijken 👇🏽

https://www.eerstekamer.nl/commissievergadering/20220211_poc/verslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn