MLDS

Het onmisbare toilet

3,5 miljoen Nederlanders die niet vrij kunnen bewegen in onze samenleving!

3,5 miljoen mensen die niet zo maar de deur uit kunnen gaan in Nederland!

3,5 miljoen mensen die na moeten denken of ze hun medicijnen wel moeten innemen omdat ze nog boodschappen gaan doen. Of geen glaasje water drinken omdat ze de deur nog uit moeten.

Een toilet is ook in Nederland een eerste levensbehoefte die niet altijd voorhanden is.

Vol verbazing heb ik de uitgave van de maag- lever- darmstichting gelezen “Help! Waar kan ik naar de wc?”. Soms baal ik omdat ik maar moeizaam een toilet kan vinden, maar nu ik me verdiept heb in onze samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting en Sanbene realiseer me dat een beschikbaar en toegankelijk toilet voor veel mensen niet alleen een eerste levensbehoefte, maar een absolute noodzaak is.

Wat is het probleem?

Naast lichamelijke problemen lopen 3,5 miljoen Nederlanders aan tegen praktische zaken die een negatieve invloed hebben op hun levenskwaliteit. Sterker nog, mensen zijn al ziek en worden door het ontbreken van faciliteiten, zoals openbare toiletvoorzieningen, alleen maar zieker. Als ze de deur uitgaan drinken ze minder, omdat ze bang zijn geen toilet te vinden als ze moeten plassen.

Vooral de 2,4 miljoen ouderen zijn gevoelig voor uitdroging, en laten zij nou net de groep zijn die vaak minder drinkt vanwege een zwakke blaas. Maar ook hartpatiënten slikken minder plaspillen zodat ze minder aandrang hebben, hetgeen uiteraard slecht voor hen is.

Daarnaast leven blaas- en buikpatiënten te vaak in een sociaal isolement omdat ze niet de deur uit  durven omdat er te weinig toiletten zijn. Ook rolstoelers blijven te vaak thuis of drinken te weinig, omdat maar één op de drie toiletten voor hen toegankelijk is.

Meedoen

We willen graag dat iedereen mee doet. Met werk of vrijwilligerswerk / participatie en dat iedereen zo lang mogelijk zelfredzaam is. We willen iedereen stimuleren te integreren en te participeren maar sluiten onze ogen voor praktische bezwaren. Deze mensen kunnen we heel gemakkelijk uit hun isolement halen. Weer een plek geven in onze maatschappij, een zichtbare plek!

Voldoende toiletvoorzieningen in stads- en winkelcentra maar ook onderweg op stations, in treinen en bij tankstations kan daarbij helpen. Een eerste stap om weer de deur uit te kunnen gaan, om te kunnen reizen. Maar ook de veiligheid dat je medicijnen kunt nemen op het moment dat het goed is voor je gezondheid, en niet afhankelijk is van of je nog de deur uit moet.

Inclusief Nederland

Als wij willen dat meer mensen in Nederland meedoen en niet aan de zijlijn komen te staan dan hebben we ook een verantwoordelijkheid onze maatschappij toegankelijk te maken voor iedereen. Iedereen moet van en naar zijn werk kunnen reizen zonder grote problemen. Het ontbreken van een eenvoudige oplossing voor een eerste levensbehoefte mag daar geen belemmering in zijn.

Daarom werkt Asito graag mee aan de totstandkoming van een convenant. Het is de bedoeling hiervoor o.a. zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen, Hartstichting, ouderenbonden, lokale overheden, ministeries, bedrijven, koepels projectontwikkelaars en vastgoedbeleggers te benaderen om te komen tot meer openbare sanitaire voorzieningen.

Wat kun jij doen?

Zoiets simpels als een schoon toilet is voor veel mensen een voorwaarde om mee te kunnen doen in onze maatschappij. Daarom maak ik mij hard voor deze samenwerking. Maar ik wil zo graag meer doen, en daar heb ik jullie hulp bij nodig. De eerste stap is dan ook aandacht vragen voor het probleem om zo in gesprek te komen met stakeholders die wel het verschil kunnen maken.

Zoals gemeenten, die het besluit kunnen nemen te zorgen voor voldoende openbare toiletten in hun gemeente. De politiek, die kan inzien dat toiletvoorziening een eerste levensbehoefte is en waarop een 9% BTW heffing helemaal niet gek is. Maar ook jij zelf, dat als iemand jou vraagt om van het toilet gebruik te mogen maken, dit ook toe te staan en de privacy te geven die nodig is.

Daarom wil ik aandacht vragen voor de uitdagingen die deze 3,5 miljoen Nederlanders dagelijks trotseren, want: Iedere wc telt, iedereen doet mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn