Klimaatverandering

Oog in oog met klimaatverandering

De discussie over klimaatverandering ging bij mij echt leven toen ik voor het eerst met eigen ogen de desastreuze gevolgen zag.

De discussie over klimaatverandering bestaat al een hele tijd. Ik lees over cijfers, gevolgen van opwarming van de aarde, het veranderende weer en de mogelijke gevolgen op langere termijn. Ik volg het nieuws, ik denk zelfs meer dan de gemiddelde Nederlander. En toch landde de discussie rondom het klimaatakkoord niet echt. Tot vorige week, toen ik oog in oog stond met klimaatverandering.

Tijdens mijn rondreis mocht ik voor het eerst sinds 2003 weer duiken op de Malediven. Ik had me enorm verheugd op het kleurrijke koraal en de vele vissen. Tijdens mijn eerste duik in Trincomalee (Sri Lanka) vond ik het koraal al ietwat tegenvallen. Maar ach, de Malediven liggen een stuk zuidelijker en het zal daar wel anders zijn. De Tsunami zal ook wel zijn sporen hebben nagelaten, dacht ik nog.

Klimaatverandering

Aangekomen op Lankanfinolhu, Malediven zag ik op het strand al heel veel dood koraal vermengd met het hagelwitte zand tegen de azuurblauwe zee. Het zette me aan het denken. Was dat allemaal door de Tsunami? En daar ging ik, op een mooie zaterdagmiddag in augustus, vol verwachting duiken in het huisrif. Meegenomen op de stroming dreef ik langs het koraal. En o wat deed ze haar best om weer te groeien. In de puntjes zag ik de moedige groei, maar wat was er veel kapot. En waar waren de kleuren gebleven? Ik liet me 45 minuten lang meevoeren langs een wonderschone wand met koraal, schildpadden, rifhaaien, manta’s, pijlstaartroggen, murene alen en prachtige vissen.

El Niño

Maar mijn herinnering was zoveel mooier, zoveel kleurrijker en de zee zoveel voller. Na drie duiken raakte ik in gesprek met San. Eigenaar van de duikschool en zijn hele leven al op de Malediven. Hij vertelde hoe hij de Tsunami had meegemaakt en wat er sindsdien verandert was…… niet veel. Maar toen kwam het gesprek op El Niño, de gevolgen van de opwarming van de aarde. De warme water stroom die al zoveel van de onder-water-wereld had vernietigd.

En zo landde ik hard, met beide benen op de grond en met mijn gedachten in de realiteit. Ik heb binnen mijn eigen referentiekader en wereld voor het eerst écht de gevolgen van de opwarming van de aarde gezien. Diep geraakt door het verlies van zoveel kleur en zoveel leven.

De klimaatdiscussie staat ook voor ons nieuwe kabinet op de agenda. Ik kijk met andere ogen naar de voortgang en uitkomst hiervan.

Kijk hier de film die ik maakte van het duiken met manta’s bij Lankanfinolhu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Twitter
LinkedIn