Werken met bijstand

Vanuit de bijstand naar werken op een bungalowpark

Vanuit de bijstand aan het werk als schoonmaakkracht. Talent ontwikkelen en doorgroeien. Het kan!

Zeven statushouders, mensen met een arbeidsbeperking en langdurig werklozen tekenden vandaag hun arbeidsovereenkomst bij Asito. Door een intensieve samenwerking met de gemeente Zaanstad konden onze nieuwe collega’s op Droompark Spaarnwoude de eerste stappen op de arbeidsmarkt omzetten in een vervolgcontract.

Bungalowparken

Het is al jaren moeilijk om voldoende, maar ook vooral gemotiveerd, personeel te vinden voor de schoonmaak van vakantiebungalows. Iedere maandag en vrijdag zijn er wisseldagen waarop in vijf of zes uurtjes de bungalows schoon moeten. Zwaar werk onder hoge tijdsdruk. Niet iedereen kan en wil dat.

Bungalowparken liggen ook nog eens in de natuur, ver weg van de bewoonde wereld en de gasten hebben allemaal auto´s. Maar onze schoonmaakkrachten niet, en de werkzoekenden uit de bijstand al helemaal niet. Dus hebben we gezamenlijk vervoer geregeld vanaf één opstapplaats in Zaandam.

Daar komt nog eens bij dat je met het werk niet uit de uitkering komt.  Toch startten in april 10 nieuwe collega´s vanuit de gemeente Zaanstad vol goede moed. Drie vielen er al snel af, het was té veel, té zwaar of het paste echt niet bij ze.

Beloning

Na een paar maanden was het zo ver. Iedereen had zijn draai gevonden en talenten ontwikkeld. Tijd om de balans op te maken en samen te kijken naar de toekomst. Niet alleen kwamen uit de groep schoonmaakkrachten naar voren, maar ook twee dames die als controleur aan de slag gingen. Kwaliteit en beleving, heel belangrijk voor onze opdrachtgevers en onze mensen.

Stuk voor stuk dames die zich goed hebben ontwikkeld en zeer waardevol zijn gebleken volgens onze voorwerkster Hersila Verweij. Door maatwerk en goede begeleiding zijn twee medewerksters met een verminderde loonwaarde ook een belangrijke MeerWaarde geworden in dit team. Door goed overleg met de gemeente Zaanstad hebben we voor iedereen een passende plek gevonden.

Vestigingsmanager  Joost van der Kaa en personeelsmanager Linda Willems hebben het hele project intensief begeleid. Vandaag was er koffie met gebak voor de dames en in maart 2018 starten er in samenwerking met de gemeente dit keer twee nieuwe groepen. Trots op deze mooie samenwerking, en trots op onze nieuwe collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *